Načrtovanje kuhinje

Kuhinja v sodobnem času ne predstavlja zgolj prostora za pripravo hrane, temveč prevzema tudi vlogo središča družinskega in družabnega življenja. Poleg funkcije laboratorija v katerem pripravljamo kulinarične eksperimente, lahko kuhinja predstavlja tudi statusni simbol. Pri načrtovanju kuhinje je, ne glede na primarni pomen, ki ga ima za nas, pomembno, da veliko pozornosti namenimo njeni funkcionalnosti in ne zgolj estetiki. Pravilno načrtovana kuhinja nam bo služila dlje časa ter nam olajšala in polepšala uporabo ter vzdrževanje prostora.

Preden začnemo z načrtovanjem kuhinje, je predvsem pri prenovah, ključnega pomena pravilna in natančna izmera prostora. Tako se bomo izognili marsikateri težavi, ki bi se sicer pokazala šele ob montaži. Pomembno je, da označimo vse nespremenljive dele prostora - zidne odprtine (vrata, okna), grelna telesa ter morebitne izbokline v steni. Prav tako označimo pozicije električnih in vodovodnih priključkov.

Obliko oziroma postavitev kuhinje določimo upoštevajoč obliko in velikost prostora. Upoštevamo tudi delovne centre, ki si sledijo v takem zaporedju kot poteka postopek priprave hrane (shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov, čiščenje posode). Pri pripravi načrta kuhinje izhajamo iz t.i. delovnega trikotnika, za katerega velja, da naj vsota razdalj med tremi glavnimi delovnimi centri (hladilnik, korito, kuhališče) ne znaša več kot 660cm. Iz praktičnih razlogov je priporočljivo, da so pomivalno korito, pomivalni stroj ter koš za odpadke v neposredni bližini.

Pri načrtovanju kuhinje, v kolikor nam prostor to dovoljuje, upoštevamo tudi priporočilo, da ima kuhinja vsaj 120cm neprekinjene delovne površine. Prav tako moramo biti pozorni na to, da kuhališča in pomivalnega korita v niz elementov ne umeščamo v kot oziroma kot zadnjega od elementov. V tem primeru vedno dodamo še en element, ki naj bo širok vsaj 30cm.

Enoredna kuhinja

Namestimo jo lahko tudi v ožjih prostorih, saj je razporejena vzdolž ene same stene. Minimalna priporočljiva dolžina postavitve je 360 cm, prostor v katero jo postavimo pa naj bo širok vsaj 180cm. Enoredna kuhinja je sicer ergonomsko najmanj ustrezna, daljše razdalje med delovnimi centri namreč zahtevajo več hoje in posledično več časa za pripravo hrane.

Priporočljivo je, da pri enoredni kuhinji upoštevamo tudi potek delovnega procesa in postavitev prilagodimo desničarjem oziroma levičarjem – pri desničarjih postavitev od leve proti desni: shramba/hladilnik -> korito -> kuhališče; levičarji - obratna postavitev. (kuhinja Swing)

Dvoredna kuhinja

Prostori širši od 240cm omogočajo postavitve v dveh vzporednih nizih. Širina prehoda med nizoma mora omogočiti, da se v njem srečata dve osebi, zato je priporočljiva razdalja med nizoma od 120 do 165cm.

Pri postavitvi kuhinje v dveh nizih kuhališče običajno umestimo na en niz, korito pa na drug niz (kuhinja Essenza).

Kuhinja v obliki črke L

Velja za eno izmed bolj praktičnih ter najbolj pogostih zasnov kuhinje, primerna pa je za tako za manjše kot tudi za srednje velike prostore. Pri načrtovanju kuhinje v obliki črke L se pogosto pojavi vprašanje o izkoristku prostora v kotnem elementu, na katero pri kuhinjah Lube odgovorimo s praktičnimi izvlečnimi sistemi.

Rešitev za kotni element pri kuhinji v L obliki (kuhinja Gallery).

Kuhinja v obliki črke U

Prostori široki med 240 in 270 cm so primerni za umestitev, kuhinje v obliki črke U, hibrida med dvoredno kuhinjo in kuhinjo v obliki črke L. Največja prednost oblike je veliko prostora za shranjevanje ter veliko neprekinjene delovne površine. Poti med delovni centri so običajno krajše in posledično na dosegu roke.

Kuhinjo v obliki črke U lahko postavimo v povsem svoj prostor, lahko pa se tudi nadaljuje v jedilnico (kuhinja Immagina Plus).

Kuhinja s polotokom

Gre za kuhinje v oblikah črke L ali črke U, pri katerih se en niz ne dotika stene oziroma se odpira v prostor. Polotok tako služi kot dodatna delovna površina za pripravo hrane ali pa kot jedilni kotiček, oziroma kombinacija obojega.

Kuhinja s polotokom se lahko nadaljuje v zajtrkovalni pult, ki kuhinjo nadgradi v prostor druženja (kuhinja Oltre).

Kuhinja z otokom

Umestitev kuhinje z otokom je najbolj pogosta v prostorih, kjer je kuhinja del večjega dnevno-bivalnega prostora. Prostostoječi otok lahko kombiniramo tako z enorednim nizom kot tudi z kuhinjo v obliki črke L ali črke U. Pri načrtovanju moramo biti pozorni na to, da je otok od ostalih elementov oddaljen vsaj 90 cm.

Kuhinje z otokom so pogosto načrtovane tako, da se na otoku nahajata kuhališče ter korito, ob steni pa se nahajajo visoki elementi za shranjevanje ter hladilnik in pečica (kuhinja Clover).

Vabimo vas, da se oglasite v našem salonu oziroma se naročite na termin k našim arhitektom, ki vam bodo prisluhnili ter našli idealno rešitev za vašo novo kuhinjo, ki bo resnično ustrezala vašim potrebam ter željam tako glede estetike kot tudi funkcionalnosti.

OBISK NAŠEGA STUDIA JE MOŽEN PO PREDHODNEM DOGOVORU

KONTAKTIRAJTE NAS


NAŠ NAČIN DELA TEMELJI NA INDIVIDUALNEM PRISTOPU, ZATO BO NAŠA SKRB, DA V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU STOPIMO V STIK Z VAMI IN SE DOGOVORIMO ZA TERMIN, KI VAM NAJBOLJ USTREZA.

VESELI BOMO VAŠEGA OBISKA!

Kje se nahajamo?


Berart d.o.o.
Koseška cesta 8, 1000 Ljubljana
Parkiranje je zagotovljeno pred stavbo
ID za DDV: SI64061809