Kuhinje nekoč in prva kuhinja LUBE

Nekoč so pri starejših kmečkih domačijah uporabljali izraz hiša oziroma hiška za bivalno sobo, ki je bila osrednji, največkrat tudi edini prostor doma. Hiška je bila takrat namenjena bivališču ljudi, kjer je bilo potrebno zagotoviti osnovne pogoje za življenje pod streho. Tako je bilo v hiški moč kuhati, se prehranjevati, shranjevati hrano in druge življenjske potrebščine, spati, se umivati ter se segrevati.

V starih hišah, katere so se začele graditi nekoliko kasneje in so bile pretežno krite s slamo, je bil tudi poseben prostor, kjer se je kuhalo. Ker ognjišče ni bilo zaprto, se je iz njega kadilo in saje so se nabirale na stropu, narejenem iz opeke. To je bilo krivo, da je soba postala črna in od tod tudi ime prvi kuhinji - črna kuhinja. Besedna zveza črna kuhinja pove dovolj že sama po sebi; prostor za kuhanje je bil precej temačen, kuhinja pa je vsebovala le nekakšno pečico, kaveljčke na stenah, kamor je lahko gospodinja obešala posodo in majhen prostor delovne površine, kjer je lahko odlagala gospodinjske pripomočke. Jedlo se je v hiši, kjer je bila tudi postelja. Prostori so bili precej temni, saj so bila okna zaradi varujoče toplote v hiši zelo majhna.

Z leti so se tako podeželske kot tudi mestne hiše izboljšale in postale vse bolj udobne in svetle. V hišah so začeli graditi kleti, drvarnice, pralnice, pa tudi v kuhinji so nastopile velike spremembe. Štedilnik je izpodrinil ognjišče, krušna peč je služila le še peki kruha, redkeje ogrevanju. Pojavila se je tudi prva shramba. Hiška, ki je bila nekoč osrednji prostor doma, je tedaj postala dnevna soba. Zaradi vodovoda pa je takrat hiša dobila tudi nove prostore; kopalnico, pralnico, stranišče…Tedaj se je pojavila tudi prva kuhinja LUBE.

Vrnimo se v preteklost - prva kuhinja LUBE iz leta 1956.

Hiša sama po sebi predstavlja zgradbo za bivanje ljudi, saj si brez nje življenja sploh ne znamo  predstavljati. Je zatočišče, kjer se počutimo udobno in varno, srce hiše v kateri bivamo pa je v današnjih časih prav kuhinja po lastni izbiri. Če imamo možnost, izberemo takšno kot nam odgovarja po barvi, velikosti ter obliki. Dandanes so nam kuhinjska opravila zelo olajšana, saj uporabljamo ogromno naprav, katerih nekoč niso poznali (hladilnike, pečice, kuhinjske nape, štedilnike, pomivalne stroje, razne predalnike, električne mešalnike, stiskalnike sadja, naprave za kavo ter seveda velike količine posod).  Stili kuhinj so se skozi leta spreminjali in kljub temu, da imamo danes na voljo najmodernejše kuhinje s prefinjenimi linijami in izbranim dizajnom se mnogi, s sodobnimi a klasičnimi modeli kuhinj radi vračajo v preteklost in izberejo stare, dragocene in čvrste materiale.

Sodobni dizajn moderne kuhinje LUBE, model Oltre.

OBISK NAŠEGA STUDIA JE MOŽEN PO PREDHODNEM DOGOVORU

KONTAKTIRAJTE NAS


NAŠ NAČIN DELA TEMELJI NA INDIVIDUALNEM PRISTOPU, ZATO BO NAŠA SKRB, DA V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU STOPIMO V STIK Z VAMI IN SE DOGOVORIMO ZA TERMIN, KI VAM NAJBOLJ USTREZA.

VESELI BOMO VAŠEGA OBISKA!

Kje se nahajamo?