Kateri štedilnik izbrati?

Ljudje radi preživljamo svoj čas v kuhinji. Še posebej takrat, ko se v njej počutimo prijetno, domače in sproščeno. Kuhinja je prostor smeha, veselja in lepih spominov ter že sama po sebi ponuja ideje, kjer se izpod rok pridne gospodinje okušajo najboljše jedi. Ljudsko izročilo pravi, da če je jed pripravljena z ljubeznijo, je hrana še  toliko bolj okusna. Vsaka družina se pred nakupom kuhinje pogovori, katere elemente vse vključiti, da bo njihova kuhinja popolna. Odločajo se o tem kakšen naj bo hladilnik, pečica, pomivalno korito, kuhinjska napa, kuhinjska pipa in ne nazadnje tudi štedilnik. Vse skupaj tvori celoto popolnega ugodja, namenjen ustvarjanju dobrot ter druženju. Izbira vedno ni enostavna. Ko je potrebno reči zadnjo besedo, se stvari po navadi zapletejo. Še posebej pa takrat, ko je potrebno izbrati kuhalno ploščo, ki mora biti praktična in lična. Odločamo se lahko med plinsko, električno (klasično ali steklokeramično) in indukcijsko ploščo, možnost pa imamo kupiti tudi nekoč zelo priljubljen štedilnik na drva.

V kolikor imamo željo po moderni kuhinji, je izbira zelo pestra in bogata. Večina gospodinj, katere v svoj prostor vključijo moderen stil kuhinje, se predvsem odloča na podlagi lepega videza in funkcionalnosti. Pri izbiri danes zagotovo prednjači steklokeramična plošča, predvsem zaradi njene elegance in enostavnega vzdrževanja. Vendar se nam pri tem vseeno postavlja vprašanje, ali je naša odločitev pravilna? Poglejmo si nekaj osnovnih podatkov in opisov za posamezne tipe štedilnikov.

 

ŠTEDILNIK NA DRVA

Štedilniki na drva so multi-funkcionalne naprave za ogrevanje našega doma, na kateri lahko tudi kuhamo ali celo pečemo v za to namenjeni pečici. Nekatere raziskave in izkušnje kuharjev so pokazale, da je kuhanje in hrana na štedilniku s trdim gorivom najbolj okusna in zdrava. Štedilniki na drva so različnih vrst, zato se je pred nakupom potrebno odločiti ali želimo toplozračnega ali takšnega s katerim bomo centralno ogrevali prostor in s tem morda  tudi našo sanitarno vodo. 

 

PLINSKA KUHALNA PLOŠČA

Plinska kuhalna plošča omogoča kuhanje na odprtemu plamenu. Plošče so opremljene z električnim vžigom, ki sproži iskro in zaneti plamen. Jakost kuhanja nastavimo z odprtostjo ventila plina. Vsak kuhalnik pa je tudi opremljen z varnostnim ventilom, ki preprečuje uhajanje plina. Ker se pa velika večina gospodinj bolj nagiba na steklokeramiko, je mogoče nabaviti tudi plinski gorilnik nameščen na steklokeramično ploščo. Prav tako poznamo še drugo izvedbo plinskega gorilnika, kateri je nameščen na emajlirani ali nerjavni plošči. Mnogi so mnenja, da je kuhanje s plinom staromodno, vendar ima ta še vedno določene prednosti pred navadno steklokeramično ploščo. Pri plinskem gorilniku gre za izredno močno kuhališče s takojšnjo regulacijo toplote, ki pa se ne akumulira. Povedano drugače: ko se ugasne plin, kateri segreva posodo z vrelo vodo, bo vretje takoj prenehalo. Pri steklokeramičnih ploščah, kjer se akumulira toplota, bi voda vrela še nekaj časa.

 

KLASIČNE  ELEKTRIČNE GRELNE PLOŠČE

Klasične grelne plošče so narejene iz litine in so vgrajene v emajlirano ali nerjavno kuhalno ploščo. Poznamo pa več vrst klasičnih električnih plošč: avtomatske plošče, hitrogrelne plošče in navadne. Avtomatske električne plošče prepoznamo po kovinskem tipalu, nameščenemu na sredini plošče. Lastnost takih plošč je, da se ob vključitvi hitro segrejejo, ko pa dosežejo določeno temperaturo, bo tipalo avtomatično vzdrževalo nastavljeno temperaturo. Plošča se ne pregreva prekomerno, zato je tudi bolj varčna kot pa navadna. Hitrogrelne plošče prepoznamo po rdečem krogu v sredini kuhališča. Segrejejo se hitreje kot navadne in so namenjene predvsem hitremu in krajšemu kuhanju. Ker se kuhinje tako ali drugače spreminjajo in dobivajo novo ter modernejšo podobo, je podobno tudi pri štedilnikih. V nove kuhinje se večina odloča za modernejši dizajn, zato steklokeramične plošče počasi izpodrivajo klasične električne grelne plošče.

 

STEKLOKERAMIČNE GRELNE PLOŠČE

Gre za plošče, ki imajo grelno telo tik pod steklokeramiko. Ker je kuhališče popolnoma ravno in odporno na udarce ter odrgnine, je od klasičnih kuhalnih plošč privlačnejše in varčnejše za približno 20%. Steklokeramične plošče so prijetne za čiščenje, saj jo v primeru razlitja enostavno obrišemo z vlažno krpo. Plošča ima dve možnosti nastavitve segrevanja: lahko se odločite za regulacijo na dotik ali preko vrtljivih gumbov na stekleni površini. Pozitivna lastnost te plošče je, da je posamezna kuhalna površina opremljena s kontrolno lučko katera prikazuje ali je kuhališče še vroče. Večinoma se lučka ugasne ob padcu temperature pod 50 stopinj celzija. Pri teh ploščah je mogoče uporabiti tudi funkcijo pospešenega gretja. Steklokeramične grelne plošče so podobne klasičnim električnim ploščam, saj delujejo po podobnem principu. Ko ploščo izklopite, je še vedno nekaj časa vroča in kuha dalje, zato je potrebno posodo v primeru preprečitve prevretja odstaviti s kuhališča. V kolikor pa želite kuhati podobno kot na plinu, potem se je potrebno odločiti za indukcijski sistem.

 

INDUKCIJSKA PLOŠČA

Indukcijska plošča je po videzu enaka kot navadna steklokeramična plošča. Pri delovanju plošče pa gre za dva popolnoma različna principa. Indukcijsko kuhanje deluje na principu magnetnega polja, ki ga preko magnetne tuljave inducira električni tok na posodo. Temu kuhanju pravimo hladno kuhanje. Kuhalna posoda se segreje, indukcijska plošča pa ostane hladna. Plošča prične delovati takoj, ko jo vključimo in nima akumulirane toplote. Ko posodo iz kuhališča odstranite, plošča zaradi fizičnih lastnosti nima izpolnjenih pogojev za delovanje in preide v stopnjo pripravljenosti. V kolikor pa posodo postavite nazaj na kuhališče, se plošča prižge in kuha naprej. Kuhanje na indukcijski plošči je zelo podobno kuhanju na plinskem štedilniku. Posebna varčnost teh plošč je njen odziv. Pri teh ploščah ni potrebno čakati da se segrejejo grelna telesa, saj je moč delovanja magnetnega polja takojšnje. Že od vklopa naprej deluje z enako močjo. Posebnost teh kuhališč je tudi ta, da se hrana ob stiku z indukcijo ne more zažgati. Modeli opremljeni z zaščito proti pregrevanju, lahko sami zaznajo pregretje in avtomatično izklopijo magnetno tuljavo in s tem pregrevanje. Plošča se ob morebitnem izlitju enostavno obriše z vlažno krpo. Pomembno pa je vedeti, da indukcijsko ploščo lahko uporabljamo le z elektroprevodno posodo, katero najdemo že v vseh večjih trgovskih centrih. Te posode proizvajalci označijo na dnu z napisom »Induction«.

Torej kakšno opremo za kuhinjo izbrati? Kakšno pomivalno korito in stroj, pečico, hladilnik, napo in kuhalno ploščo? Odločitev ni enostavna. Pomembno si je vzeti čas in premisliti, pretehtati pozitivne in negativne lastnosti posameznih elementov ter se pogovoriti s svetovalcem. Korak naprej pa opravi vsak zase.

OBISK NAŠEGA STUDIA JE MOŽEN PO PREDHODNEM DOGOVORU

KONTAKTIRAJTE NAS


NAŠ NAČIN DELA TEMELJI NA INDIVIDUALNEM PRISTOPU, ZATO BO NAŠA SKRB, DA V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU STOPIMO V STIK Z VAMI IN SE DOGOVORIMO ZA TERMIN, KI VAM NAJBOLJ USTREZA.

VESELI BOMO VAŠEGA OBISKA!

Kje se nahajamo?


Berart d.o.o.
Koseška cesta 8, 1000 Ljubljana
Parkiranje je zagotovljeno pred stavbo
ID za DDV: SI64061809