Kuhinja po feng shuiju

Feng shui je starodavna kitajska veda, ki se ukvarja z ustvarjanjem zdravega energijskega pretoka in kreiranjem  temeljev za uravnoteženo, harmonično življenje. Po načelih feng shui je kuhinja izredno pomemben prostor v bivalnem okolju – umestitev ter sam dizajn kuhinje ima velik vpliv na feng shui ustreznost celotne tlorisne zasnove bivanjskega objekta. Zaradi tradicije ter pomena, ki ga ima kvalitetno pripravljena hrana za življenje ljudi, je kuhinja kljub temu, da se v sodobnem času v njej zadržujemo manj časa, v feng shuiju ohranila pomembno vlogo.

Pri načrtovanju doma po načelih feng shuija smo sicer, razen v primeru novogradenj, običajno omejeni, zato smo v primeru prenove primorani prostor oblikovati upoštevajoč obstoječe energijske pretoke. Pomembno je, da poudarimo pozitivno energijo in poiščemo način, da omilimo obstoječe tendence negativne energije.

Po feng shuiju je najslabše da v kuhinjo vstopamo direktno skozi vhodna vrata. Ko načrtujemo novogradnjo je zato pomembno da kuhinje ne pozicioniramo tako, da je kuhinja prvi prostor, ki ga vidimo, ko vstopimo v domovanje. V kolikor smo zaradi obstoječega stanja omejeni pri načrtovanju, in v kuhinjo vstopamo skozi glavni vhod obstajajo boljše in slabše rešitve. Tako je po feng shuiju najslabše, da ob vstopu skozi glavni vhod najprej uzremo kuhališče, oziroma, da je ta v prostor umeščena vzporedno z vhodnimi vrati. Primernejše je, da imamo ob vstopu v prostor pogled na kuhinjski otok v katerega lahko umestimo tudi začimbne rastline, ki bodo pozitivno vplivale na feng shui prostora. Ko načrtujemo novogradnje je pomembno, da kuhinja ni umeščena pod kopalnico oziroma proti vhodu v kopalnico (najslabše je, da v neposredno bližino vrat kopalnice umestimo pečico oziroma kuhinjski otok). Razlog za odsvetovanje takšne umestitve je, da s tem preprečimo mešanje vonjav iz kopalnice z aromo hrane, ki jo pripravljamo v kuhinji. Kuhinja naj ne bo pozicionirana ob oziroma pod kopalnico, saj gre za prostora z nasprotujočimi si faznimi elementi (kuhinja – ogenj, kopalnica – voda). Zaradi nasprotujočih si energij je pomembno, da kuhinje ne umestimo v neposredno bližino stopnic, pralnice ali garaže. Prav tako ni priporočljivo, da je kuhinja umeščena v središče tlorisa hiše oziroma stanovanja, saj ne želimo, da bi bil prostor, ki ga navdaja elementarna faza ognja srce oziroma center našega bivališča.

Feng shui kuhinje lahko izboljšamo tudi iz umestitvijo začimbnih rastlin v prostor

Pri oblikovanju kuhinje moramo po feng shuiju upoštevati splošni princip kuhinjskega trikotnika po katerem kuhališče, hladilnik in pomivalno korito tvorijo delovni trikotnik. Kuhališče, najpomembnejši element kuhinje, v prostor umestimo tako, da bomo med kuhanjem obrnjeni proti vratom – posledično lahko bolje nadziramo dogajanje v prostoru ter imamo sočasno zaščiten hrbet. Strop nad kuhališčem naj bo raven, prav tako pa ni priporočljivo, da ga umeščamo ob okno, zaradi prepiha ali ob vratih, zaradi vpliva vstopajoče qi. Zaradi nasprotujočih si elementarnih faz je pomembno, da sta kuhališče in pomivalno korito med seboj odmaknjena za vsaj 1,5m. Prav tako zaradi razdiralnega odnosa med ognjem in vodo ni priporočljivo, da so kuhališče, pečica ali mikrovalovna pečica v neposredni bližini pomivalnega stroja ali hladilnika. V kolikor to ni mogoče je priporočljivo, da med elemente umestimo posrednika z fazo lesa. Za lažji pretok življenjske energije naj bo kuhinja urejena, brez nepotrebnih predmetov na kuhinjskem pultu.

Kuhališče in pomivalno korito morata biti po feng shuiju med seboj odmaknjena za vsaj 1,5m

Pri izbiri barv kuhinje po feng shuiju je tako kot pri ostalih prostorih doma pomembno, da poznamo pozicijo prostora znotraj bagua mreže. Na splošno je priporočljivo, da v kuhinji uporabljamo svetle tone, saj močne, temne barve, zatirajo vzdušje v kuhinji. Pomembno je, da v prostor z zelenimi rastlinami in zeleno barvno vnesemo fazo lesa, ki deluje kot posrednik med vodo in ognjem.

Fazo lesa, ki deluje kot posrednik med vodo in ognjem lahko v kuhinjo vnesemo preko zelenih rastil ter zelene barve

Upoštevanje načel feng shuija ob načrtovanju kuhinje lahko izboljša počutje in harmonijo doma, vendar je najpomembnejše, da prostor oblikujemo tako, da se bomo v njem počutili domače.

OBISK NAŠEGA STUDIA JE MOŽEN PO PREDHODNEM DOGOVORU

KONTAKTIRAJTE NAS


NAŠ NAČIN DELA TEMELJI NA INDIVIDUALNEM PRISTOPU, ZATO BO NAŠA SKRB, DA V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU STOPIMO V STIK Z VAMI IN SE DOGOVORIMO ZA TERMIN, KI VAM NAJBOLJ USTREZA.

VESELI BOMO VAŠEGA OBISKA!

Kje se nahajamo?


Berart d.o.o.
Koseška cesta 8, 1000 Ljubljana
Parkiranje je zagotovljeno pred stavbo
ID za DDV: SI64061809